1. Duurzame en groeiende stad
Inleiding
In de komende jaren groeit en verandert onze stad verder en wij willen ervoor zorgen dat die groei op een verantwoorde manier plaatsvindt. Wij kiezen daarom voor een duurzame ontwikkeling van onze stad, in balans met de omgeving en binnen de grenzen van onze aarde. Wij willen immers dat Amersfoort een fijne woon-, werk- en verblijfstad is en blijft, ook in de toekomst voor volgende generaties van mens en dier.
Amersfoort groeit en verandert. Op een manier die rekening houdt met mens en dier. We blijven bouwen aan een groen en duurzaam Amersfoort voor deze en volgende generaties. Het inzetten van de mobiliteitstransitie en het maken van afspraken met het Rijk en Provincie over de woningbouwopgave zijn een aantal bepalende gebeurtenissen geweest.
De oorlog in Oekraïne heeft op verschillende wijze impact gehad op de thema's die in dit hoofdstuk centraal staan. We zijn trots op de wijze waarop wij met elkaar erin geslaagd zijn in een toch al overspannen woningmarkt om mensen een in Amersfoort een (tijdelijk) thuis te geven. Bij mensen thuis of in de opvang. Dit vraagt veel van alle betrokkenen. En dat verdient bewondering. Het heeft ook tot gevolg gehad dat de prijzen zijn gestegen en wij nog bewuster omgaan met onze energie. Mensen die getroffen worden door hoge energierekeningen of slechte geïsoleerde huizen willen wij ondersteunen waar dat kan. En het is hartverwarmend om te zien dat er op dit punt ook veel mensen in de stad elkaar willen helpen.
Om de groei op een goede en verantwoorde wijze te faciliteren zijn tal van investeringen nodig. Het maken van afspraken met het Rijk en Provincie over het uitvoeren van een breed pakket aan mobiliteitsmaatregelen is voor stad en regio Amersfoort een belangrijkste stap vooruit. Het is bovendien een belangrijke voorwaarde om de woningbouwopgave (versneld) te realiseren. Om iedereen een thuis te kunnen bieden hebben wij verdere maatregelen genomen zoals het invoeren van de opkoopbescherming en bieden de eerste resultaten van de proef met het verbetering van doorstroming houvast om nog meer gebruik te maken van de bestaande voorraad.
De auto is bij de inrichting van de ruimte altijd een dominante factor geweest. In 2022 zijn er stappen gezet om het gebruik van de publieke ruimte gelijkwaardiger en inclusiever te maken voor iedereen. Door ook meer ruimte te bieden aan voetganger, fiets en andere schonere vormen van mobiliteit. De evaluatie die is uitgevoerd naar deelmobiliteit is een goede basis om verdere stappen te zetten.
De concept-omgevingsvisie is vanzelfsprekend een belangrijk kaderstellend moment geweest om richting te geven aan de toekomst van Amersfoort. De gesprekken hierover in 2022 en de inbreng die vanuit verschillende kanten is geleverd, helpen om te komen tot een gedragen visie op de toekomst van de stad. Ook het vaststellen van diverse andere plannen en kaders (opstellen groenvisie, Nieuwe Stad, Kop van Isselt, visie Utrechtse Heuvelrug) zijn daarbij van belang. Het opstellen en vaststellen van de wijkperspectieven van het Soesterkwartier en Liendert hebben ons nog eens doen beseffen hoe belangrijk het is om de groei van de stad in verbinding te brengen met de bestaande omgeving. En die in goede samenhang verder tot ontwikkeling te brengen. Zodat iedereen kan profiteren van de kansen die de stad weet te bieden.