3. Lerende, werkende en dynamische stad
Inleiding
2022 is het jaar van herstel; langzaamaan starten deze sectoren weer op, reguliere activiteiten kunnen weer plaatsvinden: we kunnen weer naar het theater, weer sporten en weer fysiek naar school. De vraag of iedereen er 'goed' is uitgekomen is nu nog niet te beantwoorden. Er zijn reserves aangesproken, er worden ledeninkomsten gemist, evenementen worden weer mondjesmaat bezocht en onderwijsachterstanden kosten tijd om in te halen. Op langere termijn is hier wellicht meer over te zeggen.
We staan in voortdurend contact met de organisatie, verenigingen en instellingen in onze stad. Want als we een ding de afgelopen jaren hebben geleerd is dat we elkaar moeten vasthouden, helpen en ondersteunen. Als gemeente doen we er veel aan om onze (sport)verenigingen, scholen, ondernemers en het culturele veld er weer bovenop te helpen. Zo zijn het afgelopen jaar subsidieregelingen doorgezet, zijn nieuwe ontwikkeld en hebben we bestaande regelingen vereenvoudigd. In 2022 heeft verder ondersteuning van de verschillende sectoren plaatsgevonden. Zo kregen 33 creatieve initiatieven een bijdrage uit de Flitsimpuls. Daarnaast waren er extra onderwijsmiddelen en middelen voor sport voor de gemeente vanuit het rijk beschikbaar om de gevolgen van corona terug te dringen.
Daarnaast waren er nieuwe uitdagingen zoals de oplopende inflatie en de stijgende energieprijzen. Om de verenigingen tegemoet te komen, hebben we als gemeente besloten de maatschappelijke tarieven voor de huur van sportaccommodaties beperkter dan de inflatie te laten stijgen. Het MKB kan gebruik maken van een subsidieregeling als tegemoetkoming in de gestegen energielasten. Ook waren er nieuwe uitdagingen in het onderwijsveld. Er moest onderwijs gegeven worden aan kinderen uit Oekraïne zowel in het PO als het VO. Ook nam het aantal statushouders en asielzoekers toe wat leidde tot een enorme druk op het nieuwkomersonderwijs. We zien in 2022 krapte op de arbeidsmarkt, het is in sommige sectoren lastig aan personeel komen. Dit zien we in het zorg, techniek, ict en bouw maar ook de horeca kampte met personeelstekorten. Anderzijds zien we ook een afname in de leegstand, in de detailhandel, op de bedrijventerreinen en in de kantorenmarkt.
Op het gebied van circulariteit blijven bestaande uitdagingen staan; Veel circulaire initiatieven verkeren nog in een beginfase, en opschaling of doorbraak is meestal niet zichtbaar. Ook zijn de spelregels grotendeels onveranderd, waardoor circulaire ondernemers nog dezelfde belemmeringen ervaren. Daarom ondersteunen we de in 2022 geopende Retourboulevard, als winkel-werkplek ondersteunen.
Er wordt ook gewerkt aan de toekomst door innovatie te stimuleren en door nieuwe afspraken met onze partners te maken. Een voorbeeld in het onderwijsveld is de Rijke Schooldag. Het doel hiervan is om de (onderwijs)kansen van kinderen en jongeren te vergroten, door in aanvulling op het onderwijsprogramma extra ontwikkelactiviteiten aan te bieden. Maar ook onze ambities voor kunst en cultuur, waarvoor vanaf 2023 structureel 4 miljoen extra beschikbaar is gesteld, zijn verder uitgewerkt in een uitvoeringsagenda voor de komende jaren waarin een nieuw podium en de ontwikkeling van Museum AmersfoortNL mooie kansen bieden. In 2022 is door het college het Convenant Duurzame Woningbouw getekend. Dit convenant is in de regio Utrecht en de MRA ondertekend door meer dan 100 overheden en marktpartijen. We gaan gezamenlijk aan de slag en maken afspraken over diverse duurzaamheidsthema's, waaronder circulariteit. Het Amersfoort Business Team heeft in 2020 in samenwerking met de Regionale Ontwikkelings Maatschappij Utrecht (ROM) ingezet op groeiende innovatieve bedrijven (start ups, scale ups), (inter)nationale acquisitie en ondersteuning van internationalisering van het bedrijfsleven. In 2022 is de zeer innovatieve start up Mycotex naar Amersfoort gekomen. Ook hebben we in 2022 de samenwerking met de ROM Earth Valley gelanceerd, een regionaal ecosysteem rondom geo-innovatie met bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.